pexels-photo-754261

Ligt het aan mij of vliegen de dagen in deze tijd van het jaar razendsnel voorbij? Afstuderen, sporten, tijd doorbrengen met familie en vrienden, huishouden en binnen no-time staan de gezelligste feestdagen van het jaar alweer op de stoep. Ik kijk ernaar uit. Het zijn korte dagen met lange avonden en dus heb ik veel tijd om na te denken; in het onderwijs noemen ze dat maar al te graag reflecteren. Mijn persoonlijke definitie van de term reflecteren luidt als volgt;

“Reflecteren is terugblikken op je eigen handelen en ervaringen. Reflecteren is in de spiegel durven kijken, nadenken over je gedrag in een bepaalde situatie en van daaruit (andere) bewuste keuzes maken. Reflectie is de motor voor je persoonlijke ontwikkeling door de regie in eigen handen te nemen.”

UIT ONDERZOEK BLIJKT DAT
bijna 1 op de 5 werkende Nederlanders zich overspannen voelt. Veel mensen hebben tegenwoordig een haastig leven; de agenda staat compleet vol gepland en er is maar weinig vrije tijd. Hierdoor hebben of nemen mensen niet de tijd om belangrijke gebeurtenissen te herbeleven. Alhoewel, sommigen gebruiken het dagelijkse ritje van werk naar huis om de dag “af te sluiten”. Dit is heel verstandig en geeft rust, maar wat als je werk zich op een steenworp afstand begeeft?

Er zijn een aantal bewezen voordelen van zelfreflectie;

#1 Het maakt je positiever en zelfverzekerder, omdat je bewust nadenkt over je keuzes.

#2 Het geeft onze hersenen de mogelijkheid om orde te scheppen in de chaos (stamt af van het Latijnse spreekwoord “Ordo ab Chao”).

#3 Zelfreflectie maakt je een betere teamplayer. Doordat je een goed beeld hebt en vormt over jezelf, zul je sterker in je schoenen staan wanneer je moet functioneren in een groep.

#4 Zelfreflectie is dé gemeenschappelijke deler onder “succesvolle en zeer gelukkige mensen”.

Kortom; zelfreflectie zorgt ervoor dat je een beter persoon wordt. Je zelfvertrouwen èn weerbaarheid groeien, omdat je negatieve feedback beter kan verwerken; je bent immers continu bezig met het verbeteren van jezelf. Hierdoor word je een persoonlijkheid die prioriteiten kan stellen en op zoek is naar diepgang om zichzelf te laten groeien, chapeau!

STEL JEZELF DEZE 4 VRAGEN
om je leven bewuster vorm te geven. Zelfreflectie is een bewezen en vrij eenvoudige tool om je gedachten en gevoelens te ordenen. Het enige wat je nodig hebt is een pen, een stuk papier en je gedachten.

Waar ben je dankbaar voor?

Veel mensen, waaronder ikzelf, hebben de neiging om voornamelijk stil te staan bij wat er allemaal fout gaat op een dag, in een week of in een maand. Vraag jezelf eens af waar je dankbaar voor bent. Daarmee dwing je jezelf om de focus te verleggen op positieve gebeurtenissen. Als je dit vaak genoeg doet gaan de synapsen (schakels tussen je zenuwcellen) in je hersenen positievere verbindingen vormen. Daardoor wordt je een optimistisch persoon!

Wat zou je willen veranderen aan je leven?

Het is prima om een kritische kijk te hebben op je leven. Uiteraard heb je niet overal invloed op; soms zijn er onvoorziene omstandigheden, waardoor het even anders loopt dan gepland. Echter, er zijn natuurlijk ook een hele hoop zaken waar je wèl grip op hebt. Wat wil jij veranderen aan je leven? En de vraag die daarmee gepaard gaat is; hoe ga je dat bewerkstelligen?

Stel jij realistische doelen op voor jezelf?

Vaak leggen mensen de lat te hoog voor zichzelf. Hierdoor klappen ze dicht en is er sprake van een teleurstellend en falend gevoel. Gun jezelf de tijd en stel kleine doelen. Dan heb je vaker succeservaringen en maak je meer endorfine (gelukshormonen) aan! Dus bij deze; welke doelen wil jij gaan halen in 2019?

Waar ga je de komende periode mee starten, mee door en mee stoppen?

Dit is het drieluik, afkomstig van de schrijver Verne Harnish, om meer grip te krijgen op je leven; van betere werkprestaties tot een all-round productiever en gelukkiger mens.

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen inspireren om zelf eens een keer te reflecteren. Het biedt rust, structuur en duidelijkheid voor jezelf. Mocht jij ook tips hebben, laat het mij dan vooral weten! Heel veel succes!